Principiile Justitiei in domeniul Proprietatii Intelectuale

•    Ne rezervam dreptul de a controla si de a mentine controlul asupra modului in care dreptul de proprietate intelectuala este folosit.

•    Cei care contribuie la imbogatirea patrimoniului universal de cunostinte al umanitatii trebuie sa fie recompensati pentru munca depusa.

•    Ne rezervam dreptul de a realiza copii pentru uzul personal al unor opere protejate prin dreptul de autor, cu conditia ca aceste opere sa fie achizitionate conform legilor in vigoare.

•    Tehnologiile si informatiile care permit exercitarea drepturilor inerente proprietatii intelectuale trebuie sa fie legale.

•    Existenta “drepturilor de autor” implica si existenta “obligatiilor corelative ale autorului.”

Preambul

Noi, cetateni ai omenirii, preocupati fiind de impactul pe care fenomenul digitalizarii il are asupra dreptului la propria opinie, sustinem aceste principii ale justitiei in domeniul proprietatii intelectuale. Legislatia in vigoare a statelor democratice reflecta anumite valori publice, cum ar fi promovarea creativitatii, liberul acces la informatie si inovatie. In acelasi timp, legislatia internationala in materia proprietatii intelectuale, a drepturilor de autor, in materia marcilor si a brevetelor de inventie, incepe sa fi influentata din ce in ce mai puternic de interese particulare, in detrimentul interesului public. Recunoastem faptul ca acordarea de stimulente este vitala in sustinerea creativitatii, dar suntem ingrijorati de pericolul pe care il reprezinta controlul excesiv asupra proprietatii intelectuale si asupra echilibrului traditional dintre creatorii de proprietate intelectuala si mediul public.

Ne exprimam ingrijorarea colectiva in fata extinderii continue a privilegiilor acordate detinatorilor de drepturi de proprietate intelectuala, nemaitandu-se astfel cont de liberatatile si precautiile traditionale. Mai mult, noi dorim sa depasim restrictiile tehnologice care duc la controlarea modului de utilizare a propriei media. Cerem ca legislatia noastra in materia proprietatii intelectuale sa aiba la baza principiile justitiei in domeniul proprietatii intelectuale. In acealasi timp, cerem legislatorilor si judecatorilor nostri sa manifeste un interes identic in apararea dreptului publicului de utilizare a proprietatii intelectuale si in apararea dreptului pe care marii giganti media il au in domeniul proprietatii intelectuale.

In speranta conservarii propriilor libertati, ne opunem in mod hotarat urmatoarelor tendinte internationale:

•    “extinderea duratei protectiei drepturilor de autor si, implicit, diminuarea calitatii si cantitatii operelor care apartin domeniului public;

•    “conectarea dreptului legitim de utilizare a proprietatii intelectuale de tehnolgiile trecutului;

•    “scoaterea in afara legii a utilizarii legitime a unor masuri de siguranta sau de decompilare (inginerie reversibila) efectuata de catre un consumator asupra unor obiecte sau opere aflate in format digital protejate prin proprietate intelectuala si care au fost legal achizitionate;

•    “interzicerea publicarii sau difuzarii unor informatii tehnice;

•    “instituirea unei responsabilitati legale a producatorilor de software si a ofertantilor de servicii in cazul in care drepturile de proprietate intelectuala au fost incalcate de catre terte persoane;

•    “impunerea unor regimuri legale si tehnice care favorizeaza gigantii media in detrimentul culturii locale si a concurentei.

In efortul conjugat pentru restabilirea echilibrului dintre proprietatea intelectuala si cadrul legal, noi recunoastem urmatoarele principii:

1.    Ne rezervam dreptul de a controla si de a mentine controlul asupra modului in care dreptul de proprietate intelectuala este folosit.
Suntem indreptatiti sa decidem care vor fi mijloacele tehnice prin intermediul carora putem sa ne bucuram de muzica, filmele, cartile sau jocurile dorite. Acest drept include dreptul de a utiliza decompilarea (ingineria reversibila), care ne permite a dezansambla un produs aflat in format digital si de a-l reansambla in asa fel incat sa poate face fata cerintelor tehnice ale fiecarei persoane.

Tehnologia ne confera un mai mare control asupra ideilor care ne sunt la dispozitie. Nu aducem nici o atingere dreptului de autor daca evitam clipurile publicitare, daca nu ascultam un limbaj care aduce atingere pudorii sau daca optam pentru vizionarea de filme acasa prin intermediul DVD-urilor. Dreptul de autor ofera autorilor dreptul de a avea un control asupra performantelor publice, dar atunci cand ne aflam in cadrul propriei locuinte, folosind aparatura tehnica pe care am achizitionat-o in mod legal, experienta ne apartine in exclusivitate.

•    Cei care contribuie la imbogatirea patrimoniului universal de cunostinte ale umanitatii trebuie sa fie recompensati pentru munca depusa.

Creatorii de proprietate intelectuala trebuie remunerati pentru contributia adusa societatii. Noile tehnologii ne pun la dispozitie noi posibilitati de a contribui la recompensarea artistilor care ne inspira, fara a mai trebui sa apelam la companii de realizare de filme sau la studiouri de inregistrare, care de multe ori nu isi platesc artistii. Noi vom compensa artistii care reusesc sa ne inveseleasca si sa ne insenineze cu arta lor si care ne respecta drepturile de proprietate intelectuala. Utilizarea unor noi modele de remunerare care sa se plieze pe atributele tehnologiei digitale va conduce la consolidarea dreptului la recompensa a creatorilor de proprietate intelectuala.

•    Ne rezervam dreptul de a realiza copii pentru uzul personal al unor opere protejate prin dreptul de autor, cu conditia ca aceste opere sa fie achizitionare conform legilor in vigoare.

Putem realiza copii in scop necomercial si pentru uz personal a unor opere muzicale, a unor carti aflate in format digital (eCarti) sau a unor filme pe care le detinem in proprietate in mod legal. Aceasta doctrina, de multi numita “doctrina dreptului echitabil de folosinta” sau “dreptul de a dispune in mod echitabil de propria proprietate”, permite copierea neautorizata a unor unor opere protejate prin drepturi de autor in scopuri educationale sau pentru uz personal. Ne mentinem dreptul la “decalaj temporar” sau de reproducere a obiectelor protejate prin proprietate intelectuala in asa fel incat sa putem sa ne bucuram de ele si intr-un alt moment al propriei existente; sau sa ne bucuram de dreptul la “decalaj spatial”, pentru a putea muta obiectul amintit mai sus intr-un alt dispozitiv sau intr-un loc diferit fata de cel initial; sau dreptul la “schimbare a formatului”, astfel incat sa putem transforma formatul initial intr-unul compatibil cu necesitatile si dorintele proprii. De asemenea, ne rezervam dreptul de a realiza copii back-up sau de a arhiva colectia noastra de obiecte aflate in format digital, in acelasi mod in care, in trecut, puteam sa efectuam inregistrari analoage.

•    Tehnologiile si informatiile care permit exercitarea drepturilor inerente proprietatii intelectuale trebuie sa fie legale.

In cazul in care drepturile si libertatile fundamentale au acelasi continut si in era digitala, utilizarea tehnologiei prin intermediul careia ne exercitam drepturile trebuie sa ramana legala. De asemenea, daca dorim sa ne respectam promisiunea de a apara dreptul la libera exprimare, accesul la informatia care descrie modul in care tehnologia functioneaza va trebui sa ramana legal.

Utilizarea tehnologiilor care sunt folosite astfel incat sa nu fie incalcat nici un drept de proprietate intelectuala va trebui sa ramana legala in vederea apararii dreptului consumatorului, inovatiei si a concurentei. In absenta oricaror intentii ilegale, noi nu vom putea sa fim raspunzatori de actiunile unor terte persoane care lezeaza dreptul de proprietate intelectuala si care sunt independente de controlul si interesul nostru.

•    Existenta “drepturilor de autor” implica si existenta “obligatiilor corelative ale autorului”.

Publicul acorda autorilor, in schimbul unor drepturi pe care si le rezerva, pentru o perioada de timp strict delimitata, drepturi care cad sub incidenta proprietatii intelectuale. Este inechitabila folosirea tehnologie pentru interzicere, in numele dreptului de autor, dreptul unei terte persoane de a se folosi de un bun protejat prin proprietate intelectuala. In plus, daca persoanele care se bucura de dreptul de proprietate intelectuala doresc sa beneficieze de avantajele oferite prin dreptul de autor, trebuie sa faca fata si responsabilitatilor corelative, cum ar fi existenta domeniului public sau realizarea de copii pentru uz personal.

IP Justice is grateful to Zorita Pop of Romania for this Romanian translation of the Principles of IP Justice.